Skip to main content

Wegwijs in bescherming

Het is niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in de verschillende pictogrammen, normeringen en keurmerken. Met de juiste hulp kan je op elke verpakking de nodige info terugvinden. Zo maak je steeds de beste keuze. Volg ook steeds de instructies in de handleiding voor een correct gebruik.

Let steeds goed op alle normeringen, deze tonen tegen welke specifieke risico’s het product beschermt. Bescherm je altijd zo goed mogelijk. Kies de persoonlijke beschermingsmiddelen die geschikt zijn voor een specifieke klus. Zo werk je niet alleen veilig, maar ook beter en comfortabel.

Werkhandschoenen

EN 388 normering

Op veel tuinhandschoenen en werkhandschoenen van Busters staat de norm EN 388:2016. Maar wat is juist de betekenis van deze EN 388 normering?

Schuurweerstand (A)

Snijweerstand (B)

Scheurweerstand (C)

Prikweerstand (D)

Klik hier voor meer informatie over de EN 388 normering

EN 374

De normering EN 374 op de werkhandschoenen van Busters betekent dat de handschoenen beschermen tegen vloeistoffen. Hij kan beschermen tegen ‘gewone’ vloeistoffen, chemische vloeistoffen of micro-organismen.

Klik hier voor meer informatie over de EN 374 normering

Werkschoenen

S normering

Onze voeten zijn het draagvlak van ons lichaam. Ze zijn zeer kwetsbaar en onmisbaar bij alles wat we doen. Met de juiste werkschoenen werk je veilig en comfortabel. Kies altijd veilige werkschoenen. De S normering helpt je in deze keuze.

Klik hier voor meer informatie over de S normering

SR normering

De SR normering op werkschoenen zegt je hoe goed de slipweerstand is van de buitenzool. Het wordt getest op verschillende ondergronden en met diverse vloeistoffen.

Klik hier voor meer informatie over de SR normering

Gehoorbescherming

EN 352 normering en SNR score

De EN 352 norm op oordopjes en andere gehoorbescherming toont dat het product voldoende beschermt tegen lawaai.
Het product is onderworpen aan onafhankelijke tests. Enkel oordopjes en oorkappen die slagen voor deze tests mogen de normering EN 352 dragen.

SNR staat voor Simplified Noise Reduction of Single Number Rating. Het betekent eenvoudig gezegd hoeveel lawaai de oordopjes of andere gehoorbescherming dempen.

Klik hier voor meer informatie over de EN 352 normering en SNR score

Veiligheidsbril

EN 166 normering

Een veiligheidsbril met EN 166 normering beschermt je tegen impact. De juiste veiligheidsbril zorgt dat er geen splinters, spetters of andere gevaarlijke projectielen in je ogen komen. Belangrijke voorwaarde is dat de volledige veiligheidsbril EN 166 genormeerd is. Enkel oogbescherming waarvan de glazen én het montuur genormeerd zijn, krijgen een EN 166 norm.

Klik hier voor meer informatie over de EN 166 normering

Stofmasker

In een werkomgeving schuilen er vaak sluimerende gevaren die niet onmiddellijk herkend worden. Deze gevaren kunnen je gezondheid onherstelbare schade berokkenen en in het slechtste geval zelfs levensbedreigend zijn. Bescherm daarom je ademhalingswegen zo goed mogelijk tegen schadelijke invloeden van stofdeeltjes, gassen, rook en dampen die zich in de omgevingslucht bevinden.

EN 149 normering

De EN 149 normering op stofmaskers toont dat ze bescherming bieden tegen stof, nevel of vezels. Er wordt getest of de filter goed werkt (filterpenetratie, ook wel efficiëntie genoemd). Ook de lekkage langs de randen, ademweerstand en het opnamevermogen worden getest.

Klik hier voor meer informatie over de EN 149 normering

FFP

Op de verpakking van stofmaskers kan je ook de code FFP vinden. Dit staat voor ‘Filtering Facepiece Particals’.

Lees hier alles over de betekenis van FFP.

A B E K P

De letters A, B, E, K en P kan je terugvinden op de vervangbare filters voor een stofmasker of gelaatsmasker. Elke letter, en bijhorende kleur, vertegenwoordigt de (toxische) stof waartegen de filter beschermt. A, B, E en K zijn gassen. P zijn stofdeeltjes.Het cijfer dat soms bij de letters staat is de gasfilterklasse. Deze klasse zegt wat de maximale concentratie mag zijn van die stof in de lucht.

1 = max 0,1 vol % (gelijk aan 1000 ppm, ofwel particles per million)

2 = max 0,5 vol % (gelijk aan 5000 ppm)

Klik hier voor meer informatie

Algemeen voor alle PBM’s

CE-markering

Kies enkel PBM’s met een CE-markering. Producten met een CE-markering voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid gezondheid en milieu. Ze mogen overal binnen de Europees Economische Ruimte (EER) verkocht en gebruikt worden.

Er bestaan 3 verschillende categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe groter de risico’s waartegen de PBM’s beschermd.

Bijvoorbeeld:

Allround katoenen werkhandschoenen: CE cat I

Anti-snij werkhandschoenen: CE cat II

PVC zoutzuur bestendige handschoenen: CE cat III

Klik hier voor meer informatie over de CE-markering

Tip: Vind het product dat je nodig hebt in je dichtstbijzijnde bouwmarkt of tuincentrum.

Koop online

Vind een winkel in jouw buurt

3 Stappen

Naar de juiste bescherming

Wegwijs

In bescherming

Meer weten?

Stel jouw vraag aan één van onze veiligheidsexperten

Ons volledig assortiment

Werkhandschoenen en tuinhandschoenen

Werkschoenen en accessoires

Gelaatsbescherming

Werkkledij en hi viz kledij