Skip to main content

Ons gehoor is zeer belangrijk. We hebben het nodig om vlot te communiceren, te genieten van mooie muziek en als waarschuwing in het verkeer of andere situaties. Het is daarom belangrijk om de juiste gehoorbescherming te kunnen kiezen, geschikt voor een karwei met veel of langdurig lawaai.
Alle gehoorbescherming van Busters draagt de norm EN 352:2002. Maar wat is juist de betekenis van deze normering?
Het is niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in de verschillende pictogrammen, normeringen en keurmerken. Met de juiste hulp kan je op elke verpakking de nodige info terugvinden. Zo maak je steeds de beste keuze in je bouwmarkt. Volg ook steeds de instructies in de handleiding voor een correct gebruik.

Waarvoor staat de EN 352 Norm?

De EN 352 norm op oordopjes en andere gehoorbescherming toont dat het product voldoende beschermt tegen lawaai.
Het product is onderworpen aan onafhankelijke tests. Enkel oordopjes en oorkappen die slagen voor deze tests mogen de normering EN 352 dragen.

Extra cijfer

Het extra cijfer dat soms bij de EN 352 norm staat, toont over welk type gehoorbescherming het gaat. Het is geen score van de bescherming.

  • EN 352-1 is voor gehoorkappen
  • EN 352-2 is voor oorpdopjes en otoplastieken (herbruikbare oordopjes op maat)
  • EN 352-3 is voor varianten zoals oorkappen bevestigd aan veiligheidshelmen
  • EN 352-4 is voor niveau-afhankelijke oorkappen (oorkappen die schadelijke geluid automatisch dempt en omgevingsgeluid versterkt)
  • EN 352-5 is voor actieve geluidsreducerende oorkappen
  • EN 352-6 is voor gehoorbescherming met elektrische audio-output

SNR

SNR staat voor Simplified Noise Reduction of Single Number Rating. Het betekent eenvoudig gezegd hoeveel lawaai de oordopjes of andere gehoorbescherming dempen.
De SNR score wordt berekend op de gemiddelde demping van verschillende frequenties. Het is een gewogen gemiddelde van alle hoge- tot lage frequenties. Het lawaai van een slijpschijf zijn bijvoorbeeld vooral hoge frequenties. Het gebrom van een generator zijn vooral lage frequenties.
Hoe hoger het cijfer, hoe meer geluid de gehoorbescherming dempt. Gehoorbescherming met een SNR score van 32 dempt het geluid bijvoorbeeld met 32 decibel (dB). Door deze gehoorbescherming te gebruiken, is het geluid dat je oren bereikt dus 32 dB stiller.

Wat is dB(A)?

dB(A) is de eenheid voor de sterkte van geluid, afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor.
De gevoeligheid van het menselijk oor is niet voor alle geluidsfrequenties gelijk. Daarom wordt dB(A) gebruikt bij geluidsmetingen in plaats van een gewone dB.
In deze tabel kan je zien hoelang je maximaal kan blootgesteld worden aan een bepaalde geluidsdruk zonder schade op te lopen.

Samengevat


Kijk zeker na of je gehoorbescherming de EN 352 norm draagt. Kies de juiste SNR score die past bij die specifieke karwei.
Bescherm je altijd zo goed mogelijk. Kies de geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo werk je niet alleen veilig, maar ook beter en comfortabel.