Skip to main content

Op stofmaskers van Busters staat vaak de code FFP. Wat staat voor Filtering FacePiece Particals. Het toont aan welke en hoeveel deeltjes van rondvliegende stofdeeltjes, nevel of vezels gefilterd worden.

Het is niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in de verschillende pictogrammen, normeringen en keurmerken. Met de juiste hulp kan je op elke verpakking de nodige info terugvinden. Zo maak je steeds de beste keuze in je bouwmarkt. Volg ook steeds de instructies in de handleiding voor een correct gebruik.

Filtering FacePiece Particals

Stofmaskers worden gekenmerkt met de code FFP. Dit staat voor Filtering Facepiece Particals. De stofmaskers kunnen ingedeeld worden in FFP 1, FFP 2 of FFP 3.
Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Wanneer je bij een karwei werkt met toxische stoffen, kies je best voor de hoogste bescherming.

 • Mondmasker met code FFP1 beschermt tegen grote vaste deeltjes. Enkel geschikt voor bescherming tegen hinderlijke, niet schadelijke stoffen. Filterefficiëntie van minimaal 78%.
 • Mondmasker met code FFP2 beschermt tegen vaste en vloeibare, irriterende aerosolen. Filterefficiëntie van minimaal 92%.
 • Mondmasker met code FFP3 beschermt tegen vaste en vloeibare, toxische aerosolen. Filterefficiëntie van minimaal 98%.

Extra Aanduidingen

Bij sommige stofmaskers staat achter de FFP score nog een extra aanduiding. Een handige keuzehulp.

D

Stofmaskers met D aanduiding hebben de dolomiettest doorstaan. Ze zijn beter bestand tegen verstopping na verloop van tijd. Daardoor is de ademhalingsweerstand minder, wat prettiger werkt.

V

Stofmaskers met V aanduiding hebben een ventiel om door uit te ademen. Dit verlaagt de ademhalingsweerstand én zorgt er ook voor dat de CO2- en vochtigheidsgraad in het stofmasker zo laag mogelijk blijft.

Dv

Stofmasker dat de dolomiettest heeft doorstaan en een ventiel heeft.

R

De R aanduiding op het stofmasker toont dat het herbruikbaar (reusable) is. Standaard zijn alle stofmaskers slechts één sessie te gebruiken.

NR

Standaard zijn alle stofmaskers slechts één sessie te gebruiken. Om dit te verduidelijken kan er een NR aanduiding op de verpakking staan. Staat er niets vermeld, dan is het stofmasker sowieso slechts één keer bruikbaar.

Waarom een stofmasker dragen?

In een werkomgeving schuilen er vaak sluimerende gevaren die niet onmiddellijk herkend worden. Deze gevaren kunnen je gezondheid permanente schade berokkenen en in het slechtste geval zelfs levensbedreigend zijn.
Bescherm daarom je luchtwegen zo maximaal mogelijk tegen de schadelijke invloeden van stofdeeltjes, gassen, rook en dampen die zich in de omgevingslucht bevinden.
De stofmaskers beschermen je tegen vaste stofdeeltjes, vezels, micro-organismen, nevels en aerosolen (zwevende druppeltjes en stofjes).

Samengevat


Bescherm je altijd zo goed mogelijk. Kies de persoonlijke beschermingsmiddelen die geschikt zijn voor een specifieke karwei. Zo werk je niet alleen veilig, maar ook beter en comfortabel.

 • Stofmasker met FFP1 score beschermt je tegen niet schadelijke deeltjes
 • Stofmasker met FFP2 score beschermt je tegen irriterende en schadelijke deeltjes
 • Stofmasker met FFP3 score beschermt je tegen toxische en schadelijke deeltjes
 • Gebruik een stofmasker slechts één keer, tenzij anders aangegeven met R
 • Stofmasker met V en/of D aanduiding geeft een hoger ademhalingscomfort
 • Kies enkel stofmaskers met EN 149 norm
 • Hou rekening met de mogelijke risico’s, bescherm je maximaal
 • Kijk ook naar specifieke normeringen
 • Werk altijd comfortabel en veilig
 • Tip: Vergeet zeker geen werkhandschoenen; werkschoenen en veiligheidsbril
 • Tip: Vind het product dat je nodigt hebt in je dichtstbijzijnde bouwmarkt of tuincentrum