Skip to main content

Wat is eigenlijk de betekenis van de CE-markering op werkhandschoenen, werkschoenen, stofmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) ?

Het is niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in de verschillende pictogrammen, normeringen en keurmerken. Met de juiste hulp kan je op elke verpakking de nodige info terugvinden. Zo maak je steeds de beste keuze. Volg ook steeds de instructies in de handleiding voor een correct gebruik.

wat betekent CE-markering

Wat is een CE-markering?

CE is een certifiëring binnen de Europese Unie. Producten met een CE-markering voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. CE staat voor Conformité Européenne, vrij vertaald in overeenstemming met de Europese regelgeving.
Producten met een CE-markering mogen overal binnen de Europees Economische Ruimte (EER) verkocht en gebruikt worden.

Alle Busters werkhandschoenen, werkschoenen, stofmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn volgens de laatste CE-normen gecertifieerd. Deze markering geeft je vertrouwen dat het product voldoet aan een goede basisbescherming.

Verschillende categorieën

Vaak staat bij de CE-markering ook een categorie of getal. Deze extra aanduiding wil zeggen dat het product aan strenge eisen voldoet en dus een betere bescherming biedt tegen specifieke risico’s.
Kies altijd het juiste product voor een karwei a.d.h.v. de CE categorie en eventueel andere normeringen.

CE categorie I

Persoonlijke beschermingsmiddelen met CE cat I beschermen je tegen minimale risico’s zoals hinder en irritatie die niet schadelijk zijn. Deze PBM’s zijn enkel geschikt voor situaties waarbij de risico’s minimaal zijn.

CE categorie II

Persoonlijke beschermingsmiddelen met CE cat II beschermen je tegen gemiddelde dreigingen. Dit zijn risico’s die schadelijk zijn, maar waarvan je kan genezen. Deze PBM’s zijn enkel geschikt voor situaties waarbij de risico’s beperkt zijn.

CE categorie III

Persoonlijke beschermingsmiddelen met een CE cat III markering beschermen je tegen fatale gevaren. Dit zijn risico’s waarvan je niet geneest of die zelfs dodelijk zijn. Deze PBM’s beschermen je tegen zeer specifieke chemische of mechanische gevaren. Kijk daarom goed naar andere normeringen en kies het juiste product voor een specifiek karwei.

Label-CE-markering-0120CE 0120

Persoonlijke beschermingsmiddelen met een CE 0120 markering beschermen je tegen chemische gevaren. Ze zijn bovendien perfect vloeistofdicht. Gebruik PBM’s met een CE 0120 markering wanneer je werkt met (gevaarlijke) vloeistoffen.

Staat er een getal onder de CE-markering, wil dit zeggen dat een extra test werd uitgevoerd door een onafhankelijk labo.

Benieuwd hoe goed de handschoen beschermt tegen chemische producten? Dit vind je bij het pictogram met de erlenmeyer en het biohazard pictogram.
 

CE 0321

Persoonlijke beschermingsmiddelen met een CE 0321 markering bieden je een middelzware bescherming tegen chemische risico’s. Ze bieden een hogere graad van bescherming dan producten met een CE 0120 certificaat. Ze zijn bovendien perfect vloeistofdicht. Gebruik PBM’s met een CE 0321 markering wanneer je werkt met gevaarlijke vloeistoffen.
Benieuwd hoe goed de handschoen beschermt tegen chemische producten? Dit vind je bij het pictogram met de erlenmeyer en het biohazard pictogram.

Samengevat


Producten met een CE-markering voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid gezondheid en milieu. Ze mogen overal binnen de Europees Economische Ruimte (EER) verkocht en gebruikt worden.
Er bestaan 3 verschillende categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe beter de bescherming.
Bijvoorbeeld:
Allround katoenen werkhandschoenen: CE cat I
Anti-snij werkhandschoenen: CE cat II
PVC zoutzuur bestendige handschoenen: CE cat III

Let steeds goed op extra normeringen, deze tonen tegen welke specifieke risico’s het product beschermt. Vuurvaste werkhandschoenen beschermen niet per sé tegen scherpe objecten of andersom.
Bescherm je altijd zo goed mogelijk. Kies de persoonlijke beschermingsmiddelen die geschikt zijn voor een specifieke karwei. Zo werk je niet alleen veilig, maar ook beter en comfortabel.

  • Kies enkel PBM’s met een CE-markering
  • Hou rekening met de mogelijke risico’s, bescherm je maximaal
  • Kijk ook naar specifieke normeringen
  • Werk altijd comfortabel en veilig
  • Tip: Vergeet zeker geen mondmasker en veiligheidsbril
  • Tip: Vind het product dat je nodigt hebt in je dichtstbijzijnde bouwmarkt of tuincentrum.