Skip to main content

Voorbeeld verpakking fire buster brandblusserVanaf 1 januari zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Maar behalve rookmelders zijn er nog andere manieren om te voorkomen dat je bezittingen in vlammen opgaan. Een brandblusspray, bijvoorbeeld. Die is niet groter dan een bus haarlak, en kan toch voorkomen dat een vlam uitslaat tot een brand.

Rookmelders zijn handig om je te verwittigen wanneer je niet in de buurt van de brandhaard bent. Dat is geen overbodige luxe, want jaarlijks vinden er in België maar liefst 20 000 woningbranden plaats. Maar wat als je er met je neus bovenop staat? Kun je dan iets doen om te vermijden dat een kleine vlam een groot probleem wordt?

Een vlam hoeft geen brand te worden

Busters brengt een brandblusspray voor huishoudelijk gebruik op te markt, om beginnende brandjes te blussen voor ze erger worden.

“De meeste woningbranden vinden plaats wanneer mensen thuis zijn. De kans is dus groot dat ze de brand zien ontstaan. Een uitslaande vlam van de friteuse, bijvoorbeeld, of een oververhitte stekker die vonken begint te geven. Als je op dat moment tijdig ingrijpt, hoeft het zelfs niet tot een brand te komen. In amper 15 tot 20 seconden kun je met de Fire Buster zeven tot negen liter schuim produceren.”

Zo eenvoudig als slagroom spuiten

De Fire Buster is een brandblusser op zakformaat, aldus een brandblusspray. Het is de enige in zijn soort die zo licht en compact is. Dankzij de simpele spuitkop gebruik je hem met één hand, net zoals een bus slagroom. Gewoon goed schudden en spuiten vanop 1,5 meter afstand. Ideaal bij beginnende brandjes van vaste stoffen (bijvoorbeeld een kerstkrans die vuur vat), olie en vet (een pan of friteuse) en zelfs elektronica (zoals een GSM). Het schuim zet tot dertig maal uit in volume en is eenvoudig afwasbaar. Het is bovendien niet toxisch en biologisch afbreekbaar. Omdat er bijna geen vocht in het schuim zit, is het één van de enige sprays die je ook bij elektrische brandjes mag gebruiken. Alleen voor gasbranden is hij niet geschikt.

situaties voor gebruik van brandblusspray fire buster

Geen onderhoud of keuring nodig

De spuitbus past gewoon in de kast. Perfect om kleine huis-, tuin- en keukenbrandjes in de kiem te smoren. Daarom is het een goed idee om er altijd eentje binnen handbereik te bewaren. De brandblusspray is gewoon in de winkel verkrijgbaar, en heeft geen onderhoud of verdere keuring nodig.