Skip to main content

De normering EN 374:2003 op de werkhandschoenen van Busters betekent dat de handschoenen beschermen tegen vloeistoffen. Hij kan beschermen tegen ‘gewone’ vloeistoffen, chemische vloeistoffen of micro-organismen.

Hoe kies je de werkhandschoenen die je voldoende beschermen?

Het is niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in de verschillende pictogrammen, normeringen en keurmerken. Met de juiste hulp kan je op elke verpakking de nodige info terugvinden. Zo maak je steeds de beste keuze in je bouwmarkt. Volg ook steeds de instructies in de handleiding voor een correct gebruik.

Vloeistof vs. Chemische vloeistof vs. Micro-organismen

Niet alle vloeistoffen zijn gelijk. Daarom is de EN 374 normering onderverdeeld in 3 categorieën:

Vloeistofdichte werkhandschoenen

Deze werkhandschoenen beschermen tegen ‘gewone’ vloeistoffen zoals bijvoorbeeld water en huishoudelijke schoonmaakproducten.

Werkhandschoenen met chemische bescherming

Het pictogram EN 374 met erlenmeyer staat op alle Busters werkhandschoenen die bestendig zijn tegen diverse chemische vloeistoffen. Tegen welke vloeistoffen ze beschermen, zie je aan de letters onder het pictogram.

Werkhandschoenen met bescherming tegen micro-organismen

Het pictogram EN 374 met biohazard symbool staat op alle Busters werkhandschoenen die bestendig zijn tegen micro-organismen (geen virussen).
Ga minimaal voor het kwaliteitsniveau 1,5 (soms ook prestatieniveau 2 genoemd). Dit niveau wordt bepaald door de omvang en resultaten van steekproeven.

Als men spreekt over vloeistofdichte handschoenen dan dienen deze volledig waterdicht te zijn en kunnen ze afhankelijk van het type, ook een bescherming bieden tegen bepaalde chemicaliën. Chemische risico’s vormen een ernstige bedreiging tijdens bepaalde klussen. Bescherm je voldoende. Het is van groot belang steeds een bijhorende permeatietabel te gebruiken om de geschiktheid van toepassing na te gaan. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Deze eigenschappen helpen je bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen.

Permeatie Index

De permeatie index duidt aan hoe lang de handschoen beschermt tegen diverse vloeistoffen. Eenvoudig gezegd, toont deze index hoe lang de werkhandschoenen gebruikt kunnen worden zonder vloeistof te absorberen of door te laten.

Nota: Gebruik de werkhandschoenen niet langer dan aanbevolen door de index. Gebruik chemische handschoenen slechts eenmalig per sessie. Het aantal minuten optellen over verschillende momenten of dagen gaat niet omdat de handschoen na eerste contact aangetast geraakt door de chemische vloeistoffen.

EN-374-permeatie

  • Permeatie score 0: minder dan 10 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 1: minimaal 10 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 2: minimaal 30 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 3: minimaal 60 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 4: minimaal 120 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 5: minimaal 240 minuten vloeistofdicht
  • Permeatie score 6: minimaal 480 minuten vloeistofdicht

Chemische vloeistoffen

Een ‘chemische handschoen’, ofwel een werkhandschoen die bestand is tegen bepaalde chemische vloeistoffen, wordt getest op permeatie per vloeistof. Werkhandschoenen moeten minimaal een permeatie score hebben van 2. Handschoenen met een permeatie score van 0 of 1 komen hiervoor niet in aanmerking.
De verschillende vloeistoffen worden vertegenwoordigd door een letter. Deze letters vind je terug onder het pictogram met erlenmeyer.

EN-374-vloeistoffen

Samengevat


Het is belangrijk om de werkhandschoenen te kiezen die je voldoende beschermen. Hou rekening met het type vloeistof én de maximale duur van het gebruik.
Chemische risico’s vormen een ernstige bedreiging. Tijdens bepaalde klussen dient men hiervoor steeds chemisch bestendige handschoenen te dragen. Het is van groot belang steeds een bijhorende permeatietabel te gebruiken om de geschiktheid van toepassing na te gaan.
Bescherm je altijd zo goed mogelijk. Kies de persoonlijke beschermingsmiddelen die geschikt zijn voor een specifieke karwei. Zo werk je niet alleen veilig, maar ook beter en comfortabel.

  • Kies werkhandschoenen met de juiste graad van bescherming
  • Ga goed na tegen welke vloeistoffen de handschoenen beschermen
  • Hou rekening met de mogelijke risico’s, bescherm je maximaal
  • Kijk ook naar specifieke normeringen
  • Werk altijd comfortabel en veilig
  • Tip: Vergeet zeker geen mondmasker en veiligheidsbril
  • Tip: Vind het product dat je nodigt hebt in je dichtstbijzijnde bouwmarkt of tuincentrum